„БИБЛИОТЕКА- ХРАМ КУЛТУРЕ-РИЗНИЦА ЗНАЊА-ЖИВОТ УМОВА“


„КЊИГЕ СУ ЦВЕЋЕ У ВРТУ ЖИВОТА КОЈЕ НЕ
ПРЕЦВЕТАВА.ОНЕ СУ БЕСКРАЈНО ПРОЛЕЋЕ“

Историјат-1977.године је основана школска библиотека. Оформљена је уз помоћ Градске библиотеке „Вељко Петровић“ Бачка Паланка. Библиотеку од дана оснивања водило више колега,наставника. 2002.године посао библиотекара преузела Александра Шкорић-школски библиотекар.Библиотека остварује своју васпитно-образовну, културну и информативну делатност.

Циљеви библиотеке:
– да прикупља,обрађује,чува и даје на коришћење књиге и друге изворе информација
– да промовише књигу и читање
– да обезбеди отворен приступ људском знању
– да едукује кориснике за самостално коришћење извора информација
Библиотека је организована као централна школска библиотека без тзв.кабинетских библиотека.Целокупан простор који заузима библиотека је приступачан свим корисницима, издвојен и удаљен од извора буке тако да се може несметано радити.Просторија је једна(површине 33,44 m2) и у њој је адекватно попуњен простор:

– простор за смештај и издавање библиотечког фонда,

– читаонички простор, и

– простор за рад библиотекара.

„ЧИТАЈУЋИ КЊИГЕ- ПУТУЈЕМО СВЕТОМ“

КРЕНИТЕ СА НАМА У СВЕТ КЊИГА, НЕКА КЊИГА БУДЕ НАША И ВАША КАРТА ЗА СВЕТ. Овај позив упућују Вам чланови библиотечке дружине.

Дружина обухвата ученике од IV-VIII разреда који показују посебна интересовања за рад школске библиотеке. Задатак ове дружине је да код ученика развија љубав према књизи, да их оспособи да самостално користе књиге и остале изворе знања, да им омогући да се ближе упознају са библиотечком делатношћу и библиотечко-информативним системом и организацијом рада своје библиотеке, других библиотека и матичне библиотеке.Децембра 2005. године чланови дружине са библиотекаром осмислили и реализовали свој први библиотечки часопис „Извор“, па потом свих ових година учествују у припреми и изради школског листа „Кораци“. Низ других активности обављају чланови библиотечке дружине, као нпр. уређивање паноа уз значајне датуме, приређивање изложби нових књига, тематских изложби ,прикупљање исечака из новина (занимљивости, критике) и сл.

МОЖЕ ЛИ НАМ КЊИГА БИТИ ПРИЈАТЕЉ?

Прави  пријатељ је:  

–  увек уз нас

– поуздан

– даје савете када имамо проблеме и када су нам потребни

-чува тајне

-ту је кад смо усамљени.

Да ли књига може

-да буде увек уз нас?

-да ли је књига некога издала, изиграла његово поверење, није била             поуздана?

-да ли књига може да да савет?

-да ли може да помогне у тешким моментима?

-ако си усамљен, може ли књига да ти прави друштво?

Да ли при томе тражи нешто заузврат?

Одговоре ћете сами наћи . КЊИГА ЈЕСТЕ ЧОВЕКОВ ДОБАР ПРИЈАТЕЉ.


АКО СТЕ СЕ ИКАДА ЗАПИТАЛИ ШТА ЈЕ СКРИВЕНО У КУТКУ ЈЕДНЕ ШКОЛЕ,  ГДЕ ПРОПУТУЈЕТЕ ЦЕО СВЕТ А ТУ СТЕ, ШТА ЈЕ ОБОЈЕНО ТОПЛИМ БОЈАМА, РЕЧЈУ, МИСЛИМА, ОСЕЋАЊИМА, ГДЕ НИЧЕ ДРВО ЖИВОТА, ИДЕЈА, ГДЕ МИ ЖИВИМО, ОСЕЋАМО СЕ КАО У РАЈУ СА СТРАНИЦАМА НОВИХ И СТАРИХ КЊИГА, ГДЕ ЈЕ НЕКО КО ВАС С ЉУБАВЉУ ОЧЕКУЈЕ, С КИМ ИГРАМО НАШУ ИГРУ ЧИТАЊА, ЗАБАВЕ, ДРУЖЕЊА, ГДЕ ИМАМО СВОЈ  МИР, ТИШИНУ, И СЛИЧНА ПИТАЊА, А ОДГОВОРЕ СТЕ ТЕШКО НАШЛИ,

 НЕ ВИРИ, УЂИ У ШКОЛСКУ БИБЛИОТЕКУ ОШ“Здравко Челар“ Челарево.

ДОБРО ДОШЛИ У ШКОЛСКУ БИБЛИОТЕКУ!!!


Боравак у библиотеци је слободан за све оне којима је ван ње досадно, а жељни су знања.Члановима библиотеке се омогућава тихо читање књига, часописа, учење лекција напамет, рецитовање, писање домаћих задатака……..Чланови библиотеке су истраживачи и трагаоци за знањем и лепотом заједно са својим пријатељем школском библиотекарком . Драги моји ученици пловите лађом детињства кроз најлепши део свог живота, стичите на време искуство ваљаног читања, и не заборавите да је библиотека „место које зрачи и сабира, место сусретања знања и радозналости“.

библиотекарка Александра

ПРЕПОРУЧУЈЕМ ДА ПРОЧИТАТЕ –ПРЕПОРУКА КЊИГА

РЕКЛИ СУ КОРИСНИЦИ О БИБЛИОТЕЦИ

СПРОВЕДЕНА АНКЕТА-ШКОЛСКА ЛЕКТИРА

АНКЕТА ШКОЛСКА ЛЕКТИРА

Да би се поспешило читање књига  у сарадњи са наставницама српског  језика почињемо са ПРОЈЕКТОМ “ УЛОВИ ЏОКЕРА“.
УЛОВИ ЏОКЕРА


4 Comment(s)

  1. Dragica

    5. марта 2011. у 15:33

    Одлично, Александра. Баш сам задовољна. Биће то сјајан и богат блог.



  2. vucelja9

    12. фебруара 2013. у 11:56

    odlicno uradjeno svaka cast!



Постави коментар